Obiceiuri pentru prosperitate: Debarasarea

Cunoștințe
Casa ordonata

Unul dintre lucrurile benefice pe care le poți face pentru tine imediat, fără să ai nevoie de bani sau de ajutor, este să scapi de lucrurile de care nu mai ai nevoie.

Nu știu daca ești la curent, dar debarasarea este un fenomen social de amploare în SUA și în alte țări. S-a format un întreg curent de gândire în jurul acestui concept și există o sumedenie de bloguri, cărți, personalități și conferințe care-l promovează. Eu cred că au dreptate, și că este un obicei sănătos care merită promovat și la noi.

De ce atâta agitație în jurul unui lucru aparent banal?

Ei bine, pentru că are mai multe implicații decât pare la prima vedere. Beneficiile evidente și imediate constau într-o casă organizată și ordonată, în care îți face plăcere să trăiești și în care poți să-ți primești prietenii în vizită la orice oră. Dar dacă citești în continuare, vei afla că debarasarea are implicații mult mai complexe și mai profunde, pentru că poate marca începutul unei transformări complete.

Mai întâi haideți să înțelegem de ce oamenii aleg să stea în case aglomerate de lucruri de care nu au nevoie.

De ce aleg oamenii să se înconjoare de lucruri de care nu au nevoie?

Răspunsul este simplu: pentru că le oferă un sentiment de securitate. Nevoia oamenilor de a se simți în sigurantă este firească și noi toți încercăm să ne-o îndeplinim. Oamenii din toate țările au tendința de a acumula lucruri, iar câteodată se ajunge și la cazuri extreme, în care adună atât de multe lucruri încât nici nu mai pot circula în propria lor casă. La noi în România, până nu demult adunatul lucrurilor era un obicei nu doar firesc, dar și cât se poate de util. Pentru că în vremurile comunismului chiar nu găseai lucruri când aveai nevoie de ele și atunci avea sens să le păstrezi pentru mai târziu atunci când făceai rost de ele. Așa că oamenii aveau debaralele și cămările pline de tot felul de sârme, flotoare de WC, piese de la mașina de tocat carne, covoare vechi și tot felul de asemenea prăfuieli. Probabil că amintirea acelor vremuri și obiceiurile de atunci încă mai persistă, și sunt mai greu de eliminat.

Cine știe când vei avea nevoie de un fasung vechi, de exemplu?

A existat o vreme în viața mea când aveam astfel de obiecte în debara.

Adevărul adevărat e că nu știe nimeni. Viața este imprevizibilă și este posibil să vină o zi în care vei avea nevoie de un fasung. Dar ceea ce știu e că atunci când vei avea nevoie de unul, nu-ți vei petrece weekend-ul căutând prin debaraua plină de praf, săpând printre alte lucruri în speranța că vei găsi fasungul care funcționează absolut perfect deși are puține urme de tencuială, pe care l-ai păstrat ani de zile fix pentru acesastă zi, care iată că a venit, ci vei merge negreșit la cel mai apropiat magazin de bricolaj și-ți vei cumpăra unul nou. Cel mai probabil pentru că ai și uitat că l-ai păstrat bine acolo în debara pe cel vechi, în caz că vei avea nevoie de el. Așa că răspunsul la întrebarea “În ce situație e util să păstrezi un fasung vechi?” este foarte simplu: în nicio situație!

De ce e importantă debarasarea?

1. Benefiiciile imediate

Acestea sunt evidente și nu insist pe ele pentru că le știi și singur. Este mai bine să ai o casă care arată frumos, în care îți poți găsi lucrurile și îți poți invita prietenii.

2. Beneficiile psihologice

Sunt multe studii care au demonstrat corelația dintre o casă dezorganizată, stres, anxietate și chiar depresie. Deși este plauzibil că cineva cu depresie își va neglija și casa, exact la fel cum face cu toate lucrurile și oamenii din jurul lui, ce nu este atât de evident e că funcționează și invers. Dacă trăiești într-o casă neîngrijită devii mai deprimat. Este un cerc vicios care se formează. O persoană cu depresie poate să iasă din conul de umbră în care se află începând cu lucrurile din jurul lui. După ce se obișnuiește să aibă grijă de ele, poate să treacă și la alte lucruri, mai complexe. Cum ar fi realțiile cu cei din jur sau slujba.

Este destul de evident și nu necesită explicații faptul că dezordinea provoacă stres, în timp ce o casă îngrijită te ajută să-ți reîncarci bateriile mai repede și te face să te simți protejat.

3. Beneficiile pentru prosperitate

În primul rând, te ajută să cheltui mai puțini bani pe lucruri de care nu ai nevoie. După ce ai petrecut timp sortând, donând și aruncând tot felul de lucrușoare, vei descoperi și vei ști că ai deja mai multe decât ai nevoie. Ca atare nu vei mai da iama de fiecare dată când sunt reduceri să-ți cumperi altele exact la fel ca cele pe care tocmai le-ai aruncat și-ți vei păstra banii pentru lucruri mai de valoare. Ceea ce în timp duce la prosperitate și la o viață mai bună.

Vei economisi timp.

Nu-ți vei mai petrece timpul ordonând, curățând sau navigând printre obiecte. Timpul pentru curățenie va fi mult scurtat, ceea ce-ți va da ocazia să te ocupi de lucruri mai importante, cum ar fi să citești o carte, să petreci timpul cu famila sau să te duci la sală. Adică să te dezvolți personal în loc să ordonezi lucruri inutile.

Te ajută să gândești mai clar și să fii mai creativ.

Neavând munți de lucruri care să-ți aglomereze gândirea, vei putea să găsești soluții mai clare, mai rapide și mai eficiente pentru problemele de zi cu zi. Ceea ce în timp poate duce la prosperitate, pentru că înseamnă că devii o persoană mai eficientă.

Cea mai valoroasă concluzie este aceasta:

Să nu cheltui bani pe care nu-i ai, pentru a cumpăra lucruri de care nu ai nevoie cu care să impresionezi oameni pe care nu-i placi.

4. Benefiicile Premium

Cel mai valoros lucru pe care ți-l oferă debarasarea este că-ți formează gândirea într-un anumit fel.

Îți crează un obicei metal benefic. Exact aceeași procedură pe care o aplici pentru a scăpa de lucrurile vechi, care doar îți ocupă spațiul vital fără să-ți ofere nimic de valoare în schimb, poți să o aplici și în alte aspecte ale vieții, mai importante. Te învață să distingi între lucrurile de valoare, care te ajută să crești și să te dezvolți, și celelalte, care te sufocă.

De exemplu, prietenii falși. Acei prieteni cunoscuți sub numele de “prieteni de beție”. Sunt falși pentru că nu-și îndeplinesc corespunzător funcția de prieten. Un prieten ar trebui să te asculte, să te încurajeze și să te susțină. Și tu pe el, evident. Poți să depistezi prietenii falși pentru că nu fac niciodată lucrurile astea. Doar pălăvărgesc la neșfârșit despre non-sensuri, dar nu contribuie cu nimic folositor niciodată. Câteodată este greu să-ți dai seama, pentru că în aparență se comportă fix la fel ca prietenii reali. Un test care nu dă greș niciodată este să verifici cum te simți după ce ți-ai petrecut timpul cu ei: dacă te simți mai drenat de energie și mai descurajat ca înainte, mai mult ca sigur e un prieten fals. Ei nu fac propriu-zis nimic rău, dar îți consumă energia și nu-ți dau nimic înapoi. Energie pe care ai putea s-o folosești pentru persoanele care contează cu adevărat. Sau pentru a face ceva folositor pentru tine.

Acest mod de gândire este util și în afaceri. Câteodată clienții cei mai pretențioși sunt și cel mai puțin profitabili. Nu pentru că ar fi persoane rele, dar câteodată ce oferi tu nu se potrivește cu ceea ce căutau ei și este mai bine pentru ambele părți dacă ați încheia colaborarea. Astfel, tu vei avea timp să cauți clienți care chiar își doresc ce ai tu de oferit, iar ei să caute furnizori mai potriviți. Toată lumea are de câștigat.

Întrebarea pe care trebuie să ți-o pui e următoarea, fie că e vorba despre lucruri, persoane sau obiceiuri: te ajută să te dezvolți? Îl păstrezi! Nu? Poate ar fi mai bine să te debarasezi de el.

În concluzie, cred că cel mai bun lucru pe care te învață debarasarea este următorul:

Să te concentrezi pe ceea ce contează cu adevărat. Și să nu-ți consumi timpul pe altele, pentru că viața este scurtă și nu ai timp de irosit.

Comentarii (0)

Scrie un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicata.